Informatieverschaffing over duurzaamheid door de verzekeringsondernemingen. Wat verandert er vanaf 1 januari 2025? En hoe uitvoering geven aan de nieuwe vereisten?
- 3,5 lesuren
Bijscholing
- 3,5 punten Assuranties
- 3,5 uren Compliance
In het kader van de Europese Green Deal werden er nieuwe verplichtingen ingevoerd in verband met de informatieverschaffing over duurzaamheid door de ondernemingen. Op 5 januari 2023 is de Europese richtlijn CSRD in werking getreden (de Corporate Sustainability Reporting Directive). Deze moderniseert en versterkt de regels met betrekking tot de sociale en milieugerelateerde informatie die de ondernemingen moeten meedelen. De richtlijn wordt omgezet in Belgische wetgeving. De nieuwe vereisten worden vanaf 1 januari 2025 stapsgewijs van kracht voor de verschillende categorieën van ondernemingen.
Als logische voortzetting van eerder georganiseerde opleidingen wil Assuralia de ondernemingen begeleiden bij deze nieuwe verplichtingen.
Het doel van deze opleiding is dat de deelnemers:
- inzicht verwerven in het regelgevingskader van de richtlijn CSRD en de omzetting ervan in Belgisch recht;
- weten aan welke nieuwe verplichtingen ondernemingen moeten voldoen op het vlak van informatieverschaffing over duurzaamheid;
- begrijpen hoe de dubbele materialiteitsanalyse moet gebeuren, hoe de waardeketen in de rapportering kan worden geïntegreerd en welke verplichtingen er zijn in verband met de transitieplannen.
- Directieleden/managers en/of teamleden van (niet-financiële) rapporteringsteams;
- CFO’s en CRO’s;
- Sustainability managers en/of hun teamleden;
- Legal, risk, compliance managers en/of hun teamleden;
- Managers en/of teamleden van commerciële of marketingteams;
- Interne en externe auditoren.
De opleiding vereist geen inhoudelijke voorkennis van het onderwerp, eerder basisnoties van de corporate duurzaamheidsrapportering.
Inhoud
8.30 u. Onthaal
9.00 u. Inleiding
Wat zijn de objectieven van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), hoe kadert dit in de “European Green Deal” en wat is de link met de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)? Hoe verhoudt de CSRD zich tot andere internationale initiatieven?
9.15 u. Structuur van de CSRD / ESRS
Waarom was een herziening van de Non Financial Reporting Directive (NFRD) nodig en wat zijn de voornaamste wijzigingen? Wat zijn de scope en de tijdslijn van de CSRD?
Hoe ziet de architectuur van de CSRD en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) eruit? Wat moet er gerapporteerd worden tegen wanneer? Wat is het verschil tussen de “cross-cutting” en de “topical” standaarden? Wat is de rol van EFRAG? En hoe verhoudt de CSRD zich tot de CSDDD?
10.00 u. Deep dive
Hoe voer je een dubbele materialiteitsanalyse (DMA) uit? Welke domeinen neem je in scope van de analyse? Welke stakeholders bevraag je? Hoe de waardeketen integreren in de rapportering? Welke zijn de verplichtingen rond transitieplannen en hoe pak je dit aan?
10.45 u. Koffiepauze
11.15 u. Rapportering & Governance
Hoe vertalen we de ESRS-standaarden in een leesbaar rapport? Hoe gaan we om met de datapunten van EFRAG en hoe verhoudt dit zich tot de DMA? Wat betekent een geïntegreerde rapportering? Welke zijn de digitale rapporteringsvereisten? Wat is de rol van de externe auditor (assurance-verstrekker)? Hoe ziet een typische (data)governancestructuur eruit? Wat is het risico van niet-compliant zijn?
12.00 u. Belgische omzetting
Wat is de status van de Belgische omzetting van de CSRD in nationale wetgeving? Welke keuzes heeft de Belgische wetgever gemaakt en welke zijn de voornaamste aandachtspunten in de Belgische wet?
12.45 u. Vragenronde
13.00 u. Netwerklunch
Sprekers- Paul Windels – Directeur Risk & Finance, Assuralia
- Karen Hofmans - Adviseur-generaal, Algemene Directie Economische Reglementering, FOD Economie
- Patricia Goddet – Business Line Lead Ensur, Coördinator CSR Work Group Assuralia
- Virginia Schreurs – Sustainability Manager van Assuralia
- Plaats: Event Center van VBO, Ravensteinstraat 4 te 1000 Brussel
- Datum: dinsdag 10 september 2024 van 9u tot 13u
- Onthaal vanaf 8u30
- Na de opleiding volgt een netwerklunch.
- De opleiding wordt afwisselend in het Nederlands en het Frans gegeven. Slides in het Engels.