Het logo van Assuralia

Samen sterk in 2025: de aanpak van de nieuwe Europese Commissie.

europe

De Europese Commissie presenteerde op 11 februari 2025 haar Werkprogramma "een sterkere, eenvoudigere en snellere Unie" voor 2025. Onder de doelstellingen die het jaar 2025 zullen markeren, richt de Europese Commissie zich op initiatieven om het concurrentievermogen te stimuleren, de rechtszekerheid en de economische veerkracht van de Europese Unie te versterken. Van de 18 nieuwe wetgevingsinitiatieven die de Europese Commissie heeft gepland, hebben er 11 betrekking op de vereenvoudiging van het Europees recht en zijn 37 voorstellen van de Europese Commissie geschrapt. Naast het programma voor 2025 publiceerde de Europese Commissie ook een Mededeling over een eenvoudiger en sneller Europa inzake uitvoering.

We lichten hieronder de initiatieven toe die een impact zullen hebben op de verzekeringssector  

  1. Mededeling over een spaar- en investeringsunie 

Om het concurrentievermogen verder te versterken, heeft de Europese Commissie een Strategie voor een spaar- en investeringsunie bekendgemaakt op 19 maart 2025, die bouwt op wetgevende en niet-wetgevende acties (zoals aanbevelingen aan lidstaten). Met deze acties hoopt de Commissie spaargeld en andere investeringen te mobiliseren om investeringsmogelijkheden voor ondernemingen te vergroten, met name in kritieke sectoren.

Assuralia benadrukt in deze discussies met name de cruciale rol die verzekeraars als institutionele investeerder spelen in de economie en bij de financiering van overheden en vraagt dat deze niet uit het oog wordt verloren. 

  1. De Omnibus pakketten 

Omnibusverordeningen hebben tot doel om meerdere wetgevingen tegelijk te wijzigen. De Commissie heeft in het eerste kwartaal van 2025 al twee voorstellen van omnibusverordeningen gepubliceerd:

  1. Het eerste Omnibuspakket heeft als doel de vereenvoudiging van regelgeving, met name op het gebied van duurzaamheidsrapportage en due diligence.
  2. Het tweede Omnibuspakket beoogt de uitvoering van het InvestEU-programma en het Europees Fonds voor strategische investeringen vergemakkelijken en de rapportageverplichtingen vereenvoudigen.

Met deze omnibus pakketten wil de Commissie de regeldruk voor ondernemingen, waaronder verzekeraars, verminderen. De Europese Commissie is van plan nog meer omnibusverordeningen voor te stellen, die de regeldruk van ondernemingen verder zouden moeten verminderen.

Assuralia verwelkomt deze broodnodige initiatieven tot vereenvoudiging en verlaging van de regeldruk en zal actief bijdragen aan de discussies om tot goede en evenwichtige oplossingen te komen voor de verzekeringssector. 

  1. Het digitaal pakket 

Het digitaal pakket met als doel vereenvoudiging, staat op de agenda voor het vierde kwartaal van 2025. De precieze reikwijdte van het voorstel is momenteel nog niet zeker. De Europese Commissie is momenteel het digitale acquis[3] aan het evalueren om deze tegen het licht te houden van de behoeften en beperkingen van ondernemingen. Twee specifieke aspecten worden al genoemd: cyberbeveiligingswetgeving en de Strategie voor de Europese data-unie.

Assuralia kijkt uit naar de voorstellen van de Commissie en zal de leden informeren van eventuele voorstellen uit het pakket die belangrijk kunnen zijn voor de verzekeringssector. 

  1. Hangende en ingetrokken voorstellen 

Voor haar Werkprogramma, heeft de Commissie alle voorstellen die aan het begin van haar mandaat nog moesten worden goedgekeurd, zorgvuldig beoordeeld en besloten of ze moesten worden afgerond of ingetrokken, rekening houdend met de beleidsprioriteiten voor het nieuwe mandaat.

Het wetgevingsproces voor het voorstel voor een verordening betreffende een kader voor toegang tot financiële gegevens (FIDA) en de Strategie voor retailbeleggingen (RIS) zal worden voortgezet.

Het voorstel voor een richtlijn betreffende de aanpassing van de regels inzake niet-contractuele civielrechtelijke aansprakelijkheid aan[s4][v5] artificiële intelligentie (AILD) is één van de 37 ingetrokken voorstellen. De Commissie zal echter wel bepalen of een nieuw voorstel of een andere aanpak nodig is.

  1. Hoe staat de verzekeringssector hiertegenover ? 

De verzekeringssector juicht Initiatieven om de EU-wetgeving te vereenvoudigen, de regeldruk te verminderen en concurrentie te stimuleren, zeker toe. Toch vraagt de sector aan de beleidsmakers om ook aandacht te hebben voor de effecten op korte termijn. Aanpassingen van wetgeving kunnen in sommige gevallen tot meer werklast leiden (bv. de aanpassing van compliance processen, waarvan sommige vrij recent zijn ingevoerd). Stabiliteit, of nu in de vorm van rechtszekerheid of economische stabiliteit, is essentieel voor de verzekeringssector om goed te kunnen functioneren, te concurreren en zijn maatschappelijke taak optimaal te kunnen vervullen. De verzekeringssector speelt immers een cruciale rol in de bescherming van personen en bedrijven tegen financiële problemen als gevolg van onvoorziene gebeurtenissen, ondersteuning van de economische activiteit door risicospreiding en risicodiversificatie en als belangrijke bron van langetermijninvesteringen in de bredere economie.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven